29.9.2016

Max Kolu

"Olen innoissani mukana Seuraava Maali ry:n toiminnassa, sillä haluan parhaani mukaan, omien kokemusteni kautta tukea muita urheilijoita arjen haasteissa iästä, sukupuolesta, tasosta ja lajista riippumatta.

Päätin ammattikiekkoilijana urani TPS:n paidassa vuonna 2011. Sitä ennen sain kokea ainutlaatuisen kevään 2010, jolloin voitimme Suomen mestaruuden. Lopettaminen oli minulle siinä mielessä helppoa, että se oli oma valintani, vaikka välillä sykähdyttäviä pelitilanteita seuratessa mietinkin, että mitä jos… Tein päätöksen myös suhteellisen nuorena, 27-vuotiaana, mutta elämässäni eteenpäin pyrkivänä koin, että oli aika siirtyä luomaan uudenlaista uraa.

Pukukopin tunnelma, treenit, pelimatkat ja -kaverit, ottelut, voitot, tappiot, fyysisten äärirajojen haastaminen ja se koko tunteiden skaala ja intensiteetti mitä ammattiurheilija, ja omassa tapauksessani jääkiekkoilija jokapäiväisessä työssään kokee, on jotakin hyvin ainutlaatuista, jotakin, mitä on vaikea samanlaisena kohdata missään työssä urheilu-uran jälkeen. Hyvin usein kaipaan kuvattuja fiiliksiä ja tulen varmasti aina kaipaamaan. Olen kuitenkin ollut onnekas ja saanut heti lopettamiseni jälkeen jatkaa työntekoa monissa erilaisissa tehtävissä intohimoni eli urheilun parissa, erityisesti rakkaan jääkiekon ympärillä.

Tällä hetkellä päätyöni on NHL-joukkue Arizonan Coyotesille scouttaaminen Euroopassa. Sen lisäksi olen mukana rakentamassa muutamaa urheilubisnekseen keskittyvää yritystä.

Pelasin ja opiskelin kauppatieteitä USA:ssa vuosina 2003-2007, jonka jälkeen siirryin ammattilaiseksi. Oppiminen ei kuitenkaan lopu koskaan, vaan joka päivä on mahdollisuus kasvattaa osaamistaan ja laajentaa näkemystään. Tähänastisen elämäni aikana luoduista suhteista ja opinnoista on ollut merkittävä hyöty. Olen urani aikana aina pyrkinyt verkostoitumaan peli- ja opiskelukavereiden sekä eri sidosryhmissä urheilun ja liike-elämän ympärillä työskentelevien kanssa. Verkosto ei ole koskaan valmis, vaan se kasvaa ja muotoutuu jatkuvasti.

Minuun voi olla aina yhteydessä asiassa kuin asiassa. Keskustelen, sparraan ja ideoin mieluusti kaikkea uutta; jaan kokemuksiani urheilusta, opiskelusta, työnteosta, ja lähden mielelläni pelikaveriksi pihapeleihin. Kaikki lajit käy."